En vegetarisk og vegansk guide til Japan

 

Vegetarisme og veganisme er ikke like utbredt i Japan som i vesten, og det kan noen ganger oppstod forvirring rundt hva de innebærer. Men med litt planlegging er det fullt mulig å nyte fantastiske måltider uten å gå på kompromiss med dietten!

Udonnudler lages uten egg og kan dermed også nytes av veganere! Bare vær obs på hva suppekraften lages av.

Hva kan det japanske kjøkken tilby?

I utgangspunktet finnes det mange tradisjonelle retter i det japanske kjøkkenet som passer både for vegetarianere og veganere. Eksempelvis er som regel både sobanudler og udonnudler veganske, da de ikke inneholder egg.

Tofu er en vanlig ingrediens som tilberedes på flere ulike måter og ris brukes som base i mange retter samt i snacks som mochi og onigiri (risballer).

For vegetarianere vil naturlig nok utvalget være enda større. Her kan vi f.eks. nevne tempura med friterte grønnsaker, okonomiyaki dersom man velger toppinger uten kjøtt eller fisk og curry (den populære kjeden Coco Ichibanya tilbyr også veganske alternativer).

Soba er en populær japansk rett som vegetarianere og veganere også kan spise.

Ting å være bevisst på

Dessverre kan det være litt mer komplisert enn som så å spise vegetarisk eller vegansk i Japan. Ofte kan det finnes skjulte ingredienser som kjøttkraft, dashi (fiskekraft) eller bonitoflak som gjør at en rett som tilsynelatende virket vegetarvennlig ikke er det likevel.

Videre er ikke alltid konseptet definert på samme måte som vi er vant til, og det kan oppstå misforståelser som f.eks. at fisk og kylling er greit å spise.

I utgangspunktet kan tofu spises av veganere, men her ser vi at tofublokken har blitt toppet med bonitoflak (katsuobushi), som lages av tørket og røket tunfisk. Dette kan det være greit å være obs på!

Nyttige tips og ressurser

Heldigvis er det mye du selv kan gjøre for å unngå forvirring! Her er noen nyttige tips som gjør det lettere å være vegetarianer eller veganer på reisefot i Japan:

  • lær deg noen nyttige ord og fraser på forhånd, som jeg er vegetarianer/veganer (“watashi wa bejitarian/biigan desu”) og jeg spiser ikke kjøtt (“watashi wa niku wo tabemasen”)

  • dersom du ikke føler deg helt trygg på å formulere setninger muntlig, kan du printe ut nyttige kort som forklarer hva du kan eller ikke kan spise

  • bruk Google Translate-appen for å scanne og oversette menyer eller ingredienslister i matbutikken og på konbini

  • planlegg i forveien for å gjøre reisen mer stressfri. Gjør litt research for å finne vegetar- og veganrestauranter (eller restauranter med vegetarmeny) du kunne tenke deg å besøke — se gjerne våre tips nedenfor!

Å utforske tradisjonelle restaurantsmug som dette er spennende, men kan muligens være litt utfordrende om man vil spise vegetarisk eller vegansk. I stedet for å gå inn på en hvilken som helst restaurant i håp om å finne vegetarmat, kan man med litt planlegging spise fantastiske kjøttfri måltider i Japan.

En lang historie med vegetarmat

Da buddhismen først ankom Japan på 500-tallet ble det faktisk innført et forbud mot å spise kjøtt som varte i rundt hundre år. Selv om dette forbudet ikke varte lenge, er vegetarisme i Japan fortsatt nært knyttet opp mot zen-buddhismen.

Shojin ryori er forseggjorte vegetariske (noen ganger også veganske) settmåltider som spises på templer, presentert på en estetisk vakker måte. Dette kan f.eks. oppleves dersom man tilbringer natten på shukubo (tempelopphold) i Koyasan.

Shojin ryori i Koyasan. Foto: angieisagirl.

Vegetar- og veganrestauranter

Det kan kanskje bli litt mye å bo på tempel og spise shojin ryori under hele oppholdet i Japan, men heldigvis har det i de siste årene kommet flere vegetar- og veganrestauranter. Spesielt i storbyene Tokyo, Osaka og Kyoto finnes det mange muligheter! Her kommer noen tips til utvalgte restauranter vi kan anbefale:

  • I Tokyo kan vi anbefale Soranoiro eller T’s Tantan for vegansk ramen, mens Zen kan by på vegetarisk okonomiyaki. Nagi Shokudo i Shibuya kan tilby ulike veganske settmåltider.

  • Green Earth er Osakas eldste vegetarrestaurant, og i 2019 ble den helt vegansk. Rocca kan anbefales om du ønsker en unik matopplevelse, da det kun serveres ett vegansk settmåltid som byttes hver dag.

  • Kyoto byr også på flere vegetar- og veganrestauranter. Mimikou tilbyr to menysider med vegetariske retter (på engelsk!), inkludert curry udon. Frister det med gyoza kan kanskje Gyoza ChaoChao friste — dra til den i Shijo-Kawaramachi for en vegetarisk meny.

  • Til sist kan vi komme med en anbefaling dersom du skulle befinne deg i Matsumoto i Nagano-prefekturen: Healthy Penguin Café er en koselig, liten kafé som serverer forskjellige veganske retter som burrito bowls og kaker.

Vi håper denne lille guiden vil kunne komme til nytte for våre vegetariske og veganske Japan-venner! Den viktigste huskeregelen å ta med seg er at man kan få fantastiske, kjøttfrie matopplevelser dersom man bare planlegger litt på forhånd.

 
Forrige
Forrige

Topp 3 "night views" i Japan

Neste
Neste

Topp 6 temaparker i Japan