Japan - hva trenger jeg å vite?

Japan er et spennende land med moderne millionbyer som Tokyo og Kyoto. Landet består av cirka 1000 forskjellige øyer. De fire største heter Hokkaido, Kyushu, Shikoku og Honshu. Japan er også et fjell-land som betyr at store og små jordskjelv forekommer i løpet av et år. 125 millioner mennesker bor i dette rike landet og 80 prosent av innbyggerne bor i byer og tettsteder. Religionene som dominerer i Japan er shinto og buddhisme.

Japan er kjent for sin spektakulære blomstringstid, hvor kirsebærblomstene er å se over hele landet. Det er et utrolig syn, og mange velger å reise til Japan under den tiden for å oppleve ett av verdens under. Templer er dekket i vakre blomsterblader og elvebredder med blomstrende trær. Dette skjer kun en gang i året, og tidsrammen er kort, så det gjelder å reise i rett tid. Den varer vanligvis fra 23 mars til 10 april, men det kommer an på hvor i landet du er, og hvordan klimaet er det eksakte året og tiden du drar.

Når du lander i Japan er det lurt å veksle valuta på flyplassen. Myntenheten heter yen og sedlene finnes i 1000, 5000 og 10000. I hotellene og de store byene kan USD veksles i kontanter eller reisesjekker. Kontantkort kan brukes i de største shoppingsentrene og i hotellene.

Hvis du lander i Tokyo (Narita International Airport) anbefales det å ta buss eller tog inn til byen. Siden det er et stykke fra flyplassen til byen burde man også sjekke hvor man skal på forhånd.

Tokyo sentralstasjon ligger i midten av byen og er den raskeste turen inn. JR Narita Express eller Keisei Skyliner er togene som kan benyttes og billett kan kjøpes inne i terminalen. Turen tar cirka en time og koster omtrent 150 NOK.

 

Klima

Japan har et monsunklima med en utpreget årstidsveksling av de dominerende vindretningene. Klimaforskjellen mellom den nordlige og den sørlige delen er større enn breddeforskjellen, som skyldes havstrømmer. Til tross for den maritime beliggenheten får klimaet, særlig i nord, et kontinentalt preg, noe som skyldes vintermonsunen fra Asia. Forskjellen mellom høyeste og laveste månedsmiddeltemperatur lengst i nord er 20-25 grader celcius, mens den ved Europas vestkyst til sammenligning er 10-15 grader celcius. Det sørlige Japan har et temperert klima med subtropisk preg. Middeltemperaturen for januar og februar er 5-10 grader celcius, og for juli og august er over 25 grader celcius. 

 

Matkultur

Sushi i Japan er veldig enkel og inneholder vanligvis ikke mer enn en type fisk og en type grønnsak. Japanere har ikke de rullene som er populære i Amerikanske sushirestauranter som Rock & Roll, Spider Roll, Caterpillar Roll og så videre, De bruker heller ikke avocado på sushien sin. Disse typene ruller regnes som vestlig stil, eller California stil. Når det kommer til tilbehør bruker de ikke å blande det inn i risen, de dypper heller dersom de ønsker det. Den syltede ingefæren er en ganerenser, og skal spises mellom sushibitene, ikke med. De tar heller ikke på sauser på sushien sin, som sterk majones eller unagi saus. Dersom du ønsker å oppleve sushi som en purist, så vil du kjenne den ferske sjøsmaken i fisken, ikke drukne den i soyasaus, wasabi, syltet ingefær eller andre sauser.

Mange tenker på rå fisk når de hører ordet sushi. Sushi er ris laget i eddik, toppet med andre ingredienser. Sashimi, som er skiver med rå fisk alene er ikke sushi, for den har ikke ris til. Den originale sushien var gjæret fisk som ble lagret i noen måneder i salt og ris, og dette var en rett de fleste spiste før Edo-perioden, når den sushien vi ser i dag kom til live.

Nigiri eller nigirizushi er en avlang risball av ris laget i eddik, tradisjonelt med en topping (neta) kuttet i en tynn skive. Vanlige toppinger er ulike typer rå fisk, rå og kokte skalldyr, en grønnsak eller japansk omelett. Denne kan spises med fingrene. Dersom du skal dyppe den i saus, gjør det med topping- siden, da risen vil løsne dersom du dypper med den siden. Legg den i munnen med topping- siden ned.

Makiruller eller makizushi er en sylinderformet rull tradisjonelt kuttet i 6 eller 8 biter. Makizushi består av sjøgress (nori), tynne skiver med agurk, soyapapir eller tynn omelett på utsiden med ris laget i eddik og forskjellige ingredienser i midten. Disse kan også spises med fingrene. Dersom risen er på utsiden kalles den for uramaki.

Futomaki er en litt tykkere versjon av makizushi. Den blir ofte laget uten kjøtt og fisk, et godt alternativ for veganere. Det kan likevel bli brukt fiskerogn eller opphakket tunfisk i retten.

Temaki ser ut som et lite kremmerhus med sjøgress på utsiden. Ferskvannsål (anago) og saltvannsål (unagi) er vanlige ingredienser i temaki.

Narezushi ligner veldig på den originale sushien; det er gjæret fisk med ris og salt, som lagres i noen måneder før den spises. Risen kastes etter gjæringsprosessen, og kun fisken spises.