Nara

 

Nara er Japans første permanente hovedstad og ble etablert i år 710. Etter hvert ble det mektige Buddhistiske klosteret en seriøs trussel for regjeringen, så de valgte å flytte hovedstaden til Nagaoka i 784. Nara ligger under en time fra Kyoto og Osaka. På grunn av dens fortid som den første permanente hovedstaden er den full av historiske skatter, inkludert noen av Japans eldste og største templer.

 

Klima

Under mai, juni, juli, september og oktober vil det være fint vær med en behagelig temperatur. De varmeste månedene er juli og august, hvorav den varmeste er august. Regnsesongen er fra mars til oktober, og juni er den våteste, og burde unngås dersom du ikke liker mye regn. Desember er den tørreste måneden, og januar er den kaldeste.

Klimaet her er mildt, og generelt varmt og temperert. Regnfallet i Nara er viktig, og kommer selv i den tørreste måneden. Den gjennomsnittlige temperaturen i august er på 27 ℃, og januar er den kaldeste måneden med en gjennomsnittstemperatur på 4 ℃. Det kan bli klamt på sommeren. 

 

Shopping

Naras shoppingmuligheter overrasker de fleste som kommer på dagstur med sitt brede utvalg. For seriøse handlere som er ute etter japanske produkter med topp kvalitet, er det lurt å se rundt på Higashimuki og Mochiidono shoppingarkadene, samt de tradisjonelle, lokale butikkene i den sjarmerende gamlebyen Naramachi. Noen av butikkene har vært på samme sted i evigheter. Her er det også mange skulte skatter spredt rundt omkring, så ta tiden du trenger og nyt opplevelsen.

Higashimuki Shopping Arcade er en av de enkleste, men mest travle shoppingområdene i Nara. Det er en shoppingarkade som er 250 meter lang, og er et flott sted å gå rundt. Butikkene selger ting som suvenirer, kunst og håndverk, klær, kimonoer, samt tradisjonelle japanske søtsaker og pynt. Du har også linbutikker og flere restauranter å velge mellom her.

Mochiidono Shopping Arcade er koblet til Higashimuki Shopping Arkade. Her kan du utforske Naras gamle del Naramachi som ble etablert i det åttende århundre, og fremdeles har tradisjonelle butikker og hus fra Edo- perioden. De som er ute etter lokal kunst og stoff vil ikke bli skuffet av valgene langs Mochiidono. Interessante ting som keramikk og potter, Nara- dukker, også kjent som ittobori, blekk og koster for Japansk kalligrafi, produkter laget av hjortehorn, runde vifter, Japanske teatermasker og tepper, samt vesker finnes her. Alt laget av tradisjonelle Nara- stoffer.

Sanjo Dori Avenue er regnet som Naras hovedgate og inneholder shoppingoutlets, banker og underholdning, samt matsteder. Mange av butikkene er spesialisert i Naras tradisjonelle kunst og håndverk. Du finner også mange antikvitetsbutikker.

 

Varme kilder

Totsukawa Hot Springs, eller Totsukawa Onsen som det også kalles, ligger dypt inn i fjellene i Kii Peninsula, og er en kjent varmekilde, men det er ikke lett å komme seg dit.

Den raskeste måten å komme seg dit er å ta Kintetsu Limited Express til Yagi stasjon fra Osaka Namba stasjon, og togturen tar omtrent 30 minutter. Når du kommer frem til Yagi stasjon må du gå på en buss, og turen tar omtrent 4 timer. Kumano Kodo ligger i nærområdet, så denne varme kilden er perfekt å stoppe på for å ta en dagstur med sightseeing.

 

Matkultur

Nara var den første permanente hovedstaden i Japan, og på grunn av dette ble de beste produktene sendt fra hele landet og hit, og alle nøt en rik diett. Mange matspesialister mener at Nara er stedet hvor ekte Japansk mat kommer fra, og det er flere retter som er kjent blant Japanerne, men nesten ukjent i resten av verden, som Nyumen, mehari sushi, narazuke og kaki no ha sushi. Siden Nara er omringet av fjell, har rettene interessante egenskaper, som gjæret mat og fisk med eddik, samt Buddhistiske vegetarretter som kommer fra den religiøse gruppen i området.

Den mest kjente retten fra Nara er narazuke, en type syltet rett. Gresskar, agurk, vannmelon, ingefær osv. blir syltet flere ganger i nye laker, og søthet blir tilsatt med mirin- eddik, og syltet i opp til to år. Narazuke ble først laget for over 1300 år siden, og var en luksusrett på den tiden, men er nå en rett som er på hvert bord i Nara.

Mori Narazuke Store er en veteranbutikk foran Tōdai-ji Temple, og åpnet dørene sine i 1869. Her får du kjøpt de vanlige syltede rettene som agurk, vannmelon, og andre typer syltede meloner, samt japansk plomme, diakon og andre unike syltede retter.

Somen nudler kom fra Kina til Japan i Nara- perioden. Vanligvis etter å ha blitt kokt blir så nudlene nedkjøltkjølt i vann, og dyppet i kald suppe og spist. Men, Nara nyumen er spist i varm suppe. I foten av fjellet Mt. Miwa i den sørlige delen av Nara kalles området også for ”hjembyen til somen nudler”, og Miwa Somen lages der. De fleste kjenner til den som den mest kjente retten i Nara. Varme nudler har en mildere smak, som representerer det rolige livet i denne delen av landet.

Under sommerfestivalen i juli lager de en spesiell rett; kaki no hazushi. Det er saltet makrell som er syltet i søt eddik, og blir brukt som sushi topping for så å bli pakket inn persimonblader som dreper bakterier. Det er en enkel rett å ta med deg, skitner ikke til hendene dine, og er ofte tatt med som lunsj mens man går gjennom Nara.

Day-of-the-Boar mochi er en japansk søtsak som lages i november fra den nyhøstete glutenholdige risen. Risen blir malt og miksen inn med taro, og mochi blir så pakket rundt søtbønne pasta.

Begge disse rettene er sesongbaserte. Dersom du ser disse rettene burde du prøve de, og like ved Tōdai-ji Temple er den kjente Izasa, som er kjent over hele landet for sin kaki no hazushi. Sørg for å få prøvd kaki no hazushi eller Miwa Nyumen mens du ser ut på Tōdai-ji tempelet.

Manju er en tradisjonell japansk rett som består av en dampet klump, fylt med semi- søt bønnepasta. De selges over hele landet i mange regionale variasjoner, men manju kommer fra Nara og er originalt en rett fra Kina som kalles mantou, og kom til Nara på 1300- tallet. Manju regnes som en av de mest kjente rettene i Nara, og er regelmessig kjøpt som suvenir for reisende som vil dele det med familie og venner. Det holdes en årlig manju-festival i april.

Kuzu mochi er en type dessert som lages av stivelse fra kuzu- planten som er en urgammel plante i Japan. Den har en fin tekstur og er veldig forfriskende å spise på sommeren. Som mange japanske søtsaker er kuzu mochi ikke veldig søt, men kan nytes med kuromitsu, en brunsukker- sirup, og kinako, som er et søtt soyabønnemel.

Chagayu er en tradisjonell frokostrett fra Nara som er laget av ris kokt i grønn te med salt til det blir en suppete grøt. Denne retten ble i grunn spist av munker i Naras Tōdai-ji Temple som en del av Omizutori- festivalen, men ble til slutt en vanlig rett som blir spist av lokale over hele regionen. Den kan spises kald eller varm.