Processed with VSCO with c4 preset
m_182457.jpg
m_171401.jpg

Matguide - Tokyo

Tokyo er et av verdens mest spennende steder når det kommer til mat. Byen har et bredt utvalg av både lokal og regional japansk mat, i tillegg til alle typer internasjonale retter. De beste restaurantene her har anskaffet flere Michelin-stjerner enn både Paris og New York kombinert. Men god mat kan bli funnet i alle prisklasser, med alt fra billige matboder til dyre førsteklasses restauranter.

SPESIALITETER

Som Japans politiske sentrum i over fire århundrer har Tokyo naturligvis hatt stor innflytelse på japansk mat. Som følge av dette har noen av Tokyos spesialiteter blitt så populære at de nå regnes som standardversjonen av rettene fremfor en lokal spesialitet.

Her er en liste over noen populære spesialiteter fra Tokyo:

NIGIRI-SUSHI

Den mest populære typen sushi i dag er nigiri-sushi (nigirizushi), som først oppstod som en type hurtigmat/gatemat rett i Tokyo. Bestående kun av et stykke sjømat lagt på en liten risbolle, tar denne retten mye mindre tid å lage enn de mer tradisjonelle og avanserte sushi-rettene. Nigiri-sushi serveres på alle sushi-restauranter, ved alt fra billige transportbånd restauranter til restauranter med Michelin-stjerne. Tsukiji-Outer markedet er et av de beste stedene å dra til for å spise fersk sushi.

TEMPURA

En annen av Japans mest berømte retter, tempura, gjennomgikk også stor utvikling i hovedstaden. Før Edo-perioden var det hovedsakelig kun grønnsaker som ble brukt til tempura, men kokkene på denne tiden begynte å eksperimentere med å frityrsteke sjømat fra Edo Bay i tempura-deig, noe som resulterte i den mer varierte retten vi kjenner den som i dag. Det anbefales å besøke en spesialisert tempura-restaurant (tempura-ya) for å virkelig nyte dette måltidet.

SOBA

Soba nudler (bokhvete nudler) er en populær rett i mange regioner i Japan. I Tokyo var de spesielt populære under Edo-perioden, og kan i dag finnes over hele byen, blant annet ved matboder og restauranter som spesialiserer seg på soba (soba-ya). Sausen som brukes til dip i Tokyo er tradisjonelt relativt tykk, så det anbefales å dyppe nudlene lett.

CHANKONABE

Chankonabe er en varm gryterett, og er hva mesteparten av dietten til sumo-brytere består av. Det er en sunn og proteinrik rett som hovedsakelig består av fisk eller kylling og sesongens grønnsaker. Det beste stedet å spise chankonabe er på en av spesialitetsrestaurantene rundt Kokugikan Sumo Stadium i Ryogoku, hvorav mange drives av tidligere sumo-brytere.

MONJAYAKI

Monjayaki er en type «rennende» pannekake laget av mel og vann som blandes med ingredienser som kål, små biter av sjømat og kjøtt, og som deretter stekes på en varm grill. Det beste stedet å nyte denne retten er ved «Monjayaki Street» i Tsukishima, derav navnet.

TSUKUDANI

Tsukudani er små biter av mat som småkokes i en blanding av soyasaus og søt sake. De blir vanligvis servert med en bolle med kokt ris. Denne retten har sine røtter på Tsukudajima Island nær Tsukishima, hvor Tokugawa Ieyasu omplasserte fiskere som var dyktige til å lage tsukudani.

UFORMELLE SPISESTEDER

Det er mange uformelle spisesteder av alle ulike typer over hele Tokyo. Restauranter er lette å finne omtrent hvor som helst i byen. Steder med meget gode utvalg er i nærheten av togstasjoner, underholdningsdistrikter og restaurant-etasjene i de fleste kjøpesentre. Du vil garantert finne et godt utvalg av restauranter med alt fra Japansk mat til internasjonal mat.

Izakaya er den vanligste typen uformelle spisesteder, og disse er gode steder å prøve en rekke japanske matvarer/retter. Her serveres mange populære måltider, som for eksempel yakitori, sashimi og selvfølgelig øl.

Her er en liste over noen steder med uformelle restauranter rundt om i Tokyo som er kjent for sin atmosfære:

SHINJUKU

På nordvestsiden av Shinjuku Station er Omoide Yokocho, et lite nettverk av smug kjent som Piss Alley. De smale gatene er fylt med små spisesteder som serverer blant annet yakitori, ramen, soba og kushiyaki. Mange av disse restaurantene består av kun en liten disk og har sitteplasser for mindre enn et dusin gjester, mens de større restaurantene kanskje har et par bord eller en andre-etasje.

YURAKUCHO

Et livlig restaurantdistrikt kan bli funnet under togsporene rundt Yurakucho Station. Dette området er vanligvis kjent som «Yurakucho Gado Shita», eller «Yakitori Street» på grunn av de mange yakitori-restaurantene som er å finne her. Men izakaya og uformelle internasjonale puber er også populære her.

ASAKUSA

Vest for Sensoji-tempelet i Asakusa er det en 70-80 m. lang gate fylt med izakaya som utstråler nostalgisk sjarm. Gaten har kallenavnet «Hoppy Street» etter en populær alkoholholdig drink som blir solgt i området. De fleste restaurantene her spesialiserer seg i oksekjøtt-stuing og andre delbare retter som går godt til drinker.

FORMELLE SPISESTEDER

Tokyo er kjent for sine formelle spisesteder, og har det høyeste antall Michelin-stjerne restauranter av alle byer i hele verden. Formelle restauranter finner man ofte i de øverste etasjene i skyskrapere og på store hoteller, og maten som serveres her varierer ofte fra tradisjonell japansk til internasjonal. Disse restaurantene har selvfølgelig en tendens til å prise rettene sine noe høyt, og noen restauranter kan kreve forhåndsbestillinger.

Her er en liste over noen distrikter kjent for sine formelle spisesteder:

TOKYO STATION

Det er flere skyskrapere på Marunouchi siden av Tokyo Station, som for eksempel Marunouchi-bygningen, som tilbyr en rekke formelle restauranter i de to øverste etasjene med fantastisk utsikt over byen. Det finnes også flere flotte restauranter på distriktets ledende hoteller, som for eksempel Tokyo Station Hotel, Peninsula og Shangri-La.

SHIODOME

Shiodome er en nylig ombygget moderne bydel med flotte gangveier, skyskrapere og hoteller. Noen av de bedre stedene å spise, som også har utsikt over byen, er Caretta Shiodome, Shiodome City Center og Conrad Hotel.

SHINJUKU

Med mange kjøpesentre og store hoteller, tilbyr Shinjuku et godt utvalg for reisende når det kommer til spisesteder. Restaurantene i skyskraperdistriktet vest for Shinjuku Station, samt i luksushotellene, tilbyr formelle spisesteder i tillegg til de mange uformelle restaurantene som også befinner seg i området.

GINZA

Ginza er Tokyos mest kjente og eksklusive shopping- og restaurant distrikt, og har også noen av de dyreste eiendommene i Japan. Det er ikke så mange skyskrapere her, men eksklusive restauranter kan bli funnet i kjøpesentre og i bygninger utenfor hovedgatene.

AZABU

Azabu-området mellom Roppongi og Hiroo er hjem til mange ambassader og konsulater, og som et resultat av dette er det mange internasjonale restauranter som holder til her, inkludert flere Michelin-stjerne restauranter.