Nyttår - den viktigste japanske høytiden
I Japan blir jula sett på som en heller uhøytidelig og morsom feiring, litt på samme måte som Halloween. Nyttår, derimot, er en av årets viktigste festivaler og kommer med en rekke tradisjoner og skikker fulle av symbolisme. Slik feires oshogatsu!
En rolig familiehøytid
Nyttår, eller oshogatsu, er en offisiell høytid som feires ved årets slutt og strekker seg til 3. januar, og i enkelte tilfeller lengre. De fleste bedrifter holder stengt, og mange hardtarbeidende japanere benytter denne muligheten til å reise til hjembyen sin.
I motsetning til i Norge, hvor nyttårsaften er en livlig affære med fest og fyrverkeri, er nyttår i Japan i stor grad en rolig og høytidelig feiring som tilbringes med familien.
Inviter lykken inn med de riktige dekorasjonene
I dagene før feiringen er det vanlig å vaske huset grundig for å symbolisere at man er klar for den nye begynnelsen det kommende året fører med seg. Deretter er det mange som dekorerer med pynt laget av bl.a. furu og bambus, som er tegn på et langt liv og velstand.
Spis god mat og legg igjen det gamle årets bekymringer
Som ved de fleste japanske høytider, spiller mat en viktig rolle ved nyttår. I løpet av de første tre nyttårsdagene blir det spist osechi ryori, som er et forseggjort festmåltid bestående av ulike tradisjonelle retter ment for å bringe lykke inn i det nye året.
På selve nyttårsaften serveres det toshikoshi soba. Toshikoshi betyr å krysse over fra et år til det neste, noe de lange nudlene gir assosiasjoner til. Retten symboliserer også at man gir slipp på det forrige årets vanskeligheter, ettersom det er så enkelt å kutte nudlene når man spiser dem. Man kutter regelrett vekk bekymringene!
Årets første tempelbesøk
En viktig skikk er hatsumode, årets første tempel- eller helligdomsbesøk. Dette gjøres i løpet av årets første tre dager, og aller mest imponerende er det om man foretar tempelvisitten rundt midnatt på nyttårsaften. Da kan man nemlig høre de 108 ringene fra tempelbjellene, en seremoniell buddhistisk tradisjon.
Mange benytter muligheten til å kjøpe en omikuji. Dette er en liten papirlapp med spådom på, som man trekker tilfeldig fra en boks mot en symbolsk sum. Dersom man skulle få en dårlig spådom er det ingen grunn til bekymring — da er nemlig skikken at man bretter sammen lappen og henger den opp for å bli kvitt uhellet!
Gled noen med et nyttårskort!
En annen populær skikk er å sende nyttårskort. Akkurat som med julekort i Norge er denne trenden synkende, men det blir fortsatt sendt et stort antall hvert år. Det vanligste motivet er det kommende årets kinesiske stjernetegn, og i 2022 er det tigeren som står for tur.
Vi i Japaneksperten ønsker dere alle et riktig godt nytt år!